Coronavirus in opkomst: GEEN handen schudden (!) - RKVV HAVO Haalderen

Coronavirus in opkomst: GEEN handen schudden (!)

Coronavirus in opkomst: GEEN handen schudden (!)

6 maart 2020 10:30

Domien Stoffels

De afgelopen dagen zijn er meer coronabesmettingen in Nederland bekend geworden. Met het vaststellen van het virus bij een vrouw uit Huissen en Arnhem op donderdag 5 maart komt het alleen maar dichterbij. Als RKVV HAVO merken wij dat ook binnen onze vereniging het aantal vragen toeneemt. Met dit bericht hopen we wat meer duidelijkheid te verschaffen met een nieuwe speelronde van dit weekend in het verschiet.

KNVB

Allereerst kijken we naar het officiële standpunt vanuit de voetbalbond. Deze geeft aan niet de expertise in huis hebben om dergelijke gezondheidsrisico’s goed in te kunnen schatten - anders dan met de bekende hygiënische maatregelen zoals handen wassen, niezen in de binnenkant van de elleboog etc. In Zeist staat men in nauw contact met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en de ministeries die met de problematiek bezig zijn. Men houdt de berichtgeving nauwlettend in de gaten en zal de adviezen vanuit de genoemde partijen uiteraard overnemen (bron:1).

Concreet komt het erop neer dat op dit moment vanuit de KNVB:

  • Er geen wedstrijden af worden gelast i.v.m. het coronavirus
  • Mochten instanties als het RIVM, de GGD of (lokale) overheden maatregelen nemen die voetbalwedstrijden raken (met als resultaat dat deze niet door kunnen gaan), dan geeft men aan dit advies te volgen
  • Er géén officieel standpunt is over het wel of niet schudden van handen of het geven van high-fives

 

RIVM over de vraag of handen schudden mag

Antwoord: Jazeker. In Nederland is er geen wijziging in het beleid van algemene hygiënemaatregelen. Dat zijn:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Als je contact hebt gehad met een ziek persoon, was dan goed je handen. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken (bron: 2).

In de praktijk

Woensdag avond speelde FC Utrecht tegen Ajax en de club uit Utrecht had vooraf Intern besloten maatregelen te nemen om de selectie tegen de ziekte te beschermen: er werden geen handen geschud. Hiermee heeft men dus naast de standaard hygiëneregels van de RIVM (zoals hierboven aangegeven) besloten zelf een aanvullende maatregel te treffen (bron: 3). Er is echter nog geen officieel advies in Nederland over hoe we elkaar moeten groeten.HAVO Beleid: GEEN handen schudden

Als voetbalclub kunnen we niet anders dan het officiële beleid van de (overheids)instanties en onze voetbalbond te volgen. Echter is er door het bestuur unaniem voor gekozen om tot nader order (preventief) geen handen te schudden of high-fives te geven voor- en/of na afloop van wedstrijden. Een eventueel alternatief is het geven van een "elleboog" begroeting.

Dit sluit aan bij wat het merendeel van de Nederlandse bevolking als verplichting ziet die door de overheid zou moeten worden ingesteld (bron: 4).

Toevoeging 06-03-2020, 21:53uur:
Het is tevens van belang dat spelers niet uit andermans of gezamenlijke bidons drinken.

Dit betreft alle jeugd en seniorenteams.

Zodra er meer informatie bekend is, en/of een wijziging ten aanzien van dit beleid van kracht zal zijn, zullen we dit via onze website bekend maken en daarnaast richting onze trainers/leiders communiceren om dit binnen de team(s) verder te delen.

Het laatste nieuws over het corona-virus en de gevolgen hiervan voor onze vereniging zullen terug te vinden zijn op deze overzichtspagina: www.havohaalderen.nl/coronaBronnen:

1. https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/59484/het-coronavirus-en-het-amateurvoetbal-nederland
2. https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
3. https://www.ad.nl/utrecht/maatregelen-tegen-corona-spelers-mogen-geen-handen-schudden-tijdens-utrecht-ajax~a1fa322f/
4.
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/stop-met-handen-schudden/


Delen

Lees meer over:
Belangrijk Breaking coronavirus

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!