HAVO wil bij het 100-jarig bestaan nog gezonder zijn dan nu

HAVO wil bij het 100-jarig bestaan nog gezonder zijn dan nu

1 juli 2017 14:15

Domien Stoffels

HAVO wil bij haar 100-jarig bestaan, in 2027, een nog gezondere voetbalclub zijn dan nu. Het plan 'HAVO-100' moet daarvoor zorgen, vertellen de bestuursleden John Vermasen en Ben van Moerkerk en jeugdcoördinator Marc Kerstens.

Het plan HAVO-100 bestaat uit een jeugd- en een senioren-gedeelte en een KNVB-traject genaamd 'Ik ben de vereniging, wij zijn HAVO'. De club zocht vorig jaar contact met Dirk Hemink, procesbegeleider Sportiviteit en Respect bij de voetbalbond. Een projectgroep stelt een plan van aanpak voor de hele vereniging op en op informatie-avonden wordt geïnventariseerd wat nodig is. ,,Het competitieslot, met het kampioenschap van ons eerste elftal, was hectisch", zegt secretaris/penningmeester Vermasen. ,,Nu willen we gas geven."

Het bestuur van HAVO wil meer vrijwilligers betrekken bij de club. ,,Dan worden de taken kleiner en de drempel lager", zegt ledenadministrateur Van Moerkerk. ,,Wij gaan geen verplichte bardiensten invoeren, dat hoort niet bij HAVO."

,,Maar sommige dingen zijn nog niet goed verzorgd, terwijl we ongeveer honderd vrijwilligers hebben", vult Vermasen aan. ,,Bijvoorbeeld het onderhoud van de HAVO-website, en de bezetting bij activiteiten. Bij de jeugd doen een paar dames dat nu gelukkig."

De toevoer bij de jeugd wordt langzaamaan minder. ,,Er komen nieuwe leden uit de wijken Essenpas en De Halden, in Bemmel-Oost zit misschien ook potentieel", zegt Van Moerkerk. ,,Maar net als andere dorpen vergrijst Haalderen."

Sinds 2015 ligt er al een HAVO-jeugdplan, mede opgesteld door Kerstens. Het aanvragen van een Verklaring van Onbesproken Gedrag voor jeugdleiders en -trainers is voor 90 procent afgerond, zegt de jeugdcoördinator. ,,Nu willen we het niveau van de begeleiding verhogen met een technisch jeugdcoördinator." Er is een profiel gemaakt voor deze bezoldigde functie en er circuleren al diverse namen. HAVO heeft in sommige leeftijdscategorieën nog geen complete elftallen. ,,Twee teams voor elke categorie zou mooi zijn", mijmert Vermasen. ,,Dan kun je 28 spelers onderbrengen in een ambitieus en een creatief team."

,,Maar het belangrijkste is dat we de lichte daling omzetten in een lichte stijging", zegt Kerstens. ,,Doorstroom is belangrijk, bijvoorbeeld van D naar C en van de jeugd naar de senioren."

HAVO heeft 39 niet-spelende leden in de categorie 40-64 jaar. Activiteiten voor deze leeftijdsgroep worden nader bekeken, zoals het 7x7 voetbal voor 35-plussers en voor vrouwen (op een half speelveld). Net als andere Lingewaardse clubs heeft HAVO een intentieverklaring getekend om deel te nemen aan een Walking Football-circuit voor 60-plussers (met zeven voetballers op een kwart veld). ,,Je kunt ook denken aan een 45+ competitie", zegt Van Moerkerk. ,,Daar is wel interesse voor. GVA en De Bataven zijn er al mee bezig."

Leden en ouders worden mondiger, zo ervaren de bestuursleden. ,,Ik zit nu elf jaar in het bestuur", zegt Vermasen, ,,maar sinds drie jaar moet je echt veel meer meebewegen met de maatschappij. Duidelijke afspraken maken helpt daarbij."

HAVO wil ook in 2027 een moderne vereniging zijn. ,,De basis is dat we ons onderscheiden door gezelligheid en prestatie", zegt Van Moerkerk. ,,Iedereen moet zich bij ons thuis kunnen voelen." en stelt daar een speciaal plan voor op.

Foto_Gelderlander_HAVO-100.jpg

Bron: De Gelderlander - Juli 2017

Bron: De Gelderlander
Delen

Lees meer over:
HAVO-100

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!